За Училище „Едно“

Български език за чужденци в Училище „Едно“. Училище „Едно“ е място, където хора от цял свят изучават български език и култура в подкрепяща и автентична обстановка. Учениците на училище „Едно“ са част от една социална среда, където всеки е добре дошъл и ученето на български език като чужд е не само леко и приятно, а и насочено към практическите нужди на учащите.

Нашият сплотен екип работи усилено и с много любов за създаването, развитието и подобряването на курсове по български език за чужденци, които да отговарят на европейските стандарти и да осигуряват път на учениците към пълна адаптация в България.

 

Български език за чужденци

Предлагаме голямо разнообразие от нива и курсове по български език за чужденци. Нивата са базирани на Общата Европейска езикова рамка. Това, което се различава при нас, е допълнителното разделение на нивата според уменията и опита на учащите с езика.

Например, ниво А2 обикновено се покрива успешно в рамките на 100-120 учебни часа. Ние предлагаме това ниво в два отделни курса от 50 учебни часа – ниво А2.1 и ниво А2.2. Ползите от това са следните:

 • по-точно определяне на входящото ниво на учениците
 • добро темпо на целия курс
 • по-кратки и целенасочени курсове, съобразени с нуждите на учащите
 • възможност за продължаване с втората половина на курса на по-късен етап

Нивата по български за чужденци, които предлагаме в момента, са следните:

Ниво А1 (Complete beginners)

Това ниво е подходящо за хора, които:

 • не знаят никакъв български
 • могат да четат кирилица с известни трудности
 • знаят основни думи и изрази
 • искат да изградят стабилна езикова основа

 

Ниво А2.1 (Elementary)

Това ниво е подходящо за хора, които:

 • са завършили успешно ниво А1
 • могат да общуват на съвсем базово равнище на добре познати теми
 • разбират устна реч, ако събеседникът говори на познати теми бавно и разяснява
 • разбират основни думи и изрази от писмена реч на познати теми

 

Ниво A2.2 (Pre-Intermediate)

Това ниво е подходящо за хора, които:

 • са завършили успешно ниво А2.1
 • могат да общуват сравнително свободно на познати теми
 • разбират устна реч по-бързо и с по-малко разяснения
 • разбират цялостното значение на писмена реч на познати теми

 

Ниво Б1.1 (Intermediate)

Това ниво е подходящо за хора, които:

 • са завършили успешно ниво А2.2
 • могат да общуват свободно в повечето ежедневни ситуации
 • могат да изказват мнението си свободно на познати теми
 • разбират устна реч в по-голяма дълбочина и с минимални разяснения
 • разбират със сравнителна лекота писмена реч на познати теми

 

Ниво Б1.2 (Intermediate)

Това ниво е подходящо за хора, които:

 • са завършили успешно ниво Б1.1
 • могат да общуват с лекота в ежедневни ситуации
 • могат свободно да изразяват мнението си
 • разбират с лекота устна реч с минимални разяснения
 • разбират писмена реч без непознатите думи да пречат на разбирането

Предстоящи курсове

Свържете се с нас сега, за да получите информация за датите на новите стартиращи курсове/класове!

  OnlineBlendedFace to Face in Sofia

  Курсове по български език за чужденци

  Курсовете по български език за чужденци се провеждат в няколко различни формата: редовен курс, интензивен курс, курс по български за оцеляване, разговорен курс и корпоративен курс.

  Редовните курсове по български за чужденци са с хорариум 50 учебни часа и се провеждат в рамките на 9 седмици, два пъти седмично, по 120 минути на урок.

  Интензивните курсове се предлагат за ниво А1 целогодишно, а за останалите нива – по време на лятното ни училище. Те се провеждат всеки делничен ден в рамките на 4 седмици, по 120 минути на урок. Друго, което ги отличава от редовните курсове по български за чужденци, са допълнителните културни, социални и опознавателни занимания. Те са най-често в петък, за да могат учениците да се отпуснат и да приложат наученото от изминалата седмица в различен и неформален контекст. Подобни занимания са игри и разходки в града, посещения на музеи, творчески работилници, уроци по народни танци и много други.

  Курсове по български език за оцеляване

  „Оцеляване“ не предполага ситуации, застрашаващи живота. Тези курсове имат за цел за кратко време да развият у учащите умения за справяне в типични ежедневни ситуации като поръчване на храна, пазаруване, ориентация в града, непредвидени ситуации, пътуване и други. Форматът на заниманията е игрови, с фокус върху разбирането и произвеждането на основни думи и изрази, свързани с темите. Граматиката се преподава под формата на игра и не се отделя много време върху нея. Тези курсове са подходящи за хора, които разполагат с малко време в България, искат да общуват с местните и да бъдат независими или пък да се докоснат до езика и културата на едно достъпно и приятно равнище.

  Разговорните курсове се провеждат най-често за ученици с по-високо ниво на владеене на български. Фокусът е върху спонтанното и свободното говорене по вече познати теми. С нивата Б1.1 и Б1.2 се въвеждат и повече нова лексика, различни стилове на изказ и по-предизвикателни теми.

  Курсовете по български език за фирми или т. нар. „корпоративни курсове“ са изключително гъвкави – техните продължителност, честота на провеждане, цели на обучението и преподавателски подход могат да бъдат пригодени така, че да посрещнат нуждите на обучаващите се по най-добрия начин. Учебните занятия се провеждат на територията на фирмата-поръчител, освен ако изрично не се уговори друго.

  КурсХорариумЧестотаБрой седмициБрой ученици
  Редовен курс50 уч. часа2 дни седмично9 седмици4-8
  Интензивен курс50 уч. часа5 дни седмично4 седмици4-8
  Български за оцеляване20 уч. часа5 дни седмично1 седмица4-8
  Български за оцеляване +30 уч. часа5 дни седмично2 седмици4-8
  Разговорен курс10 или 20 уч. часа1 или 2 дни седмично2 или 4 седмици6-10
  Корпоративен курспо избор (мин. 20 уч. часа)по изборпо избор4-12

   

  Нашите учители

  Учителите в училище „Едно“ са отдадени, мотивирани и грижовни. Всеки един от тях преминава през шестмесечен период на обучение, в който по-опитните учители влизат в ролята на ментори и насочват новите, споделяйки опит, умения и идеи. Всяка седмица или веднъж на две седмици се организират учителски семинари и работилници с цел придобиване на нови умения и обмен на знания. Учителите се насърчават да изпробват различни техники, да участват в онлайн обучения и да четат специализирана литература.

  Ели Зарева

  Йоана Николова

  Антония Ичева

   

  Методология и учебни материали

  В училище „Едно“ се стараем да не заставаме зад една конкретна методология, която да следваме сляпо и безусловно, защото независимо колко съвършена и универсална е тя, учениците винаги надскачат рамките, които им поставяме. Най-преобладаващата форма на работа в час в нашите класни стаи е Комуникативният подход, според чиито разбирания усвояването на езика идва през значима за учениците комуникация. Подборът на теми, работата с партньор и в малки групи по зададени предизвикателни задачи, практическите уроци и ролевата игра допринасят за създаването на една интересна, сигурна и пълна със знания среда. Всеки учител има свободата да адаптира стила си на преподаване според нуждите на групата. Това е особено важно, защото в България все още няма традиции и успешни практики за преподаване на български език на чужденци. Учебните системи, които се предлагат на пазара, са често непрактични и там преобладават тежките  граматически теми, които пък от своя страна не носят никаква практическа полза на учащите. Тези трудности и ограничения ни вдъхновиха да създадем учебни материали, които да водят учащите напред и в посоки, които са важни и полезни за тях самите.

  Горди сме да кажем, че първият вариант на първия ни учебник за чужденци е вече готов.

  В момента разработваме и учебниците за по-високите нива, както и онлайн курс по български език.

   

  Културни и социални събития

  Училище „Едно“ е училище по български език и култура. Освен редовните езикови занимания, всички ученици имат възможност да участват в разнообразните месечни занимания, които организираме. Ето малка част от тях:

  • Урок по народни танци
  • Готвене на традиционни ястия
  • Работилници за големите български празници – Коледа, Великден, Първи Март
  • Посещения на музеи, забележителности и фестивали
  • Българско кино
  • Вечер на настолните игри на български език
  • Езиково кафене

  Тези събития са безплатни за ученици на училището и са отлична възможност за практикуване на български език в неформална среда, както и за създаване на много нови контакти и по-доброто разбиране на местните обичаи и начин на мислене.

   

  Често задавани въпроси

  1. Колко време ще ми отнеме да се науча да чета на Кирилица?

  Кирилицата не е толкова страшна, колкото изглежда. Обикновено нашите ученици успяват да прочетат прости думи дори след първия си час, а с малко допълнителни упражнения се научават да четат добре в рамките на 2-3 седмици.

  1. Колко курса трябва да изкарам, за да говоря свободно български?

  Всеки от нас учи с различно темпо и има много фактори, които трябва да се вземат предвид. Но най-важните са колко време човек отделя на езика (самостоятелно учене, практикуване с приятели и в среда, в която се говори езикът) и мотивацията. Някои от нашите ученици достигат до B1 ниво в рамките на година и половина (или 4 курса с малки почивки), други са доволни от напредъка си след 1 или 2 курса.

  1. Какъв език се говори по време на часовете?

  Български, разбира се. За напълно начинаещите или при нужда от разяснения на сложни и абстрактни теми е допустимо да използваме английски език, но целта е да се говори колкото може повече български в час. Поради изключителното разнообразие от националности в една група, английският е нашият универсален контактен език.

  1. Колко души има в една група?

  Минималният брой ученици в една група е 4, а максималният – 8. Единственото изключение са разговорните курсове (от 6 до 10 души) и корпоративните курсове (от 4 до 12 души).

  1. Вече съм учил български. Как да разбера какво е нивото ми?

  Ако вече знаете малко или много български език, ще получите тест за определяне на нивото. След като го направите, ще проведем кратка среща с разговор на български език. Едва след това ще можем да Ви предложим място в група, подходяща за Вас. Първият урок ще бъде пробен за Вас, за да сме сигурни, че се чувствате на място и това е правилното за Вас ниво.

  1. Как мога да се запиша на курс?

  Записването за курс по български език за чужденци става лесно, но понякога може да отнеме време. Причината е, че настояваме всеки ученик да посети един безплатен урок преди да се запише. По този начин можем да покажем най-точно какво се случва в класните ни стаи, а учениците могат да зададат всички свои въпроси. Има пробни уроци всеки месец, но ако не сте имали възможност да присъствате, няма проблем да влезете в нова група, за да се възползвате от правото си на пробен урок. След това е необходимо да потвърдите участието си в курса на наш служител или по имейл.

  1. Как мога да наваксам, ако пропусна занимания?

  Ако пропуснете едно занимание, това не би попречило на напредъка Ви. Но ако се наложи да отсъствате седмица или повече, препоръчваме да се присъедините към друга група, за да наваксате пропуснатото. При повече ученици, които имат нужда от практика и наваксване организираме допълнителни уроци без доплащане.

  1. Какви са начините на плащане?

  Може да заплатите курса си в брой или по банков път.

  1. Има ли някакви намаления?

  Да. Имаме различни намаления за различни периоди. В момента може да се възползвате от 5% намаление за приятел, 20% за семейства и специално намаление за хора, които доведат 6-ма приятели и сформират своя група. След успешното завършване на първият Ви курс, получавате 15% отстъпка от всеки следващ курс. Тези намаления не могат да се комбинират.